L’Ajuntament de Tortosa explora terrenys alternatius per a la construcció del futur hospital universitari de les Terres de l’Ebre, davant les dificultats creixents per a garantir la viabilitat dels espais adquirits pel govern municipal anterior (Junts per Tortosa-PSC) al Pla parcial camí de Roquetes, classificats com a zona inundable. Segons l’alcalde Jordi Jordan (Movem), tot i continuar treballant per a adaptar estos terrenys a la normativa sobre inundabilitat, els obstacles tècnics i normatius, agreujats per esdeveniments recents com la DANA al País Valencià, han fet imprescindible considerar altres opcions. “El sentit comú ens diu que cada vegada és més complicat fer-los viables”, ha remarcat.
Jordan ha explicat que el govern municipal (Movem-PSC i ERC) té “un pla B” i està treballant en l’adquisició o expropiació de nous terrenys en altres zones del municipi lliures de les restriccions derivades del reglament del domini públic hidràulic, malgrat que per a això “calga començar de zero“.
L’alcalde ja s’ha reunit amb el delegat de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, Joan Castor Gonell (PSC), i properament se trobarà amb representants del Departament de Salut a Barcelona per a abordar estes noves alternatives. Així mateix, ha remarcat que la decisió final correspondrà a la Generalitat.
Herència enverinada
Jordan també ha criticat l’anterior govern municipal, acusant-lo d’enganyar sobre la facilitat d’adaptar els terrenys adquirits a les necessitats del projecte hospitalari. Ha qualificat novament esta situació com “una herència enverinada” de l’anterior alcaldessa, Meritxell Roigé, i ha subratllat que l’actual equip de govern està centrant els esforços a garantir una ubicació viable per al nou hospital.
La portaveu de Junts per Tortosa, Meritxell Roigé, ha defensat els terrenys del Pla parcial camí de Roquetes per al nou hospital universitari de les Terres de l’Ebre i ha instat l’alcalde Jordan “a dixar de buscar excuses” i treballar per a cedir-los a la Generalitat amb rapidesa. Durant el ple ordinari de gener, Roigé ha criticat “el pla B” per a buscar terrenys alternatius i ha remarcat que la normativa d’inundabilitat afecta tota la zona urbanitzable de la capital del Baix Ebre. En este sentit ha recordat l’esforç de governs municipals anteriors per a impulsar projectes com el campus universitari de la URV o l’Institut Despuig, reclamant perseverança i treball en favor de Tortosa.
Tot i la recerca de terrenys alternatius, el govern municipal no aturarà la tramitació dels terrenys inicials i manté el procés de modificació del Pla d’ordenació urbanística municipal (POUM) per a poder cedir al Departament de Salut els terrenys inicials del nou hospital universitari de les Terres de l’Ebre.
El novembre de 2024, el Ple municipal va aprovar inicialment una modificació puntual del POUM per a incorporar el Sistema Nacional de Cartografia de Zones Inundables del Ministeri per a la Transició Ecològica, tal com va requerir la Comissió d’Urbanisme de les Terres de l’Ebre (CUTE) al setembre del mateix any. Este pas és necessari per a obtindre el règim especial en matèria d’inundabilitat, que permetria la construcció d’equipaments en zones inundables quan no existixen alternatives viables d’ubicació.
L’Ajuntament se troba ara en procés de modificar el POUM per a requalificar els terrenys de sòl residencial a equipament sanitari, així com l’informe d’excepcionalitat necessari per a la construcció en zones inundables. Este procés implica estudis urbanístics, de mobilitat i d’inundabilitat detallats, que han sigut encarregats a l’arquitecte Sebastià Jornet.
Enaltis i Sulkin Marchissio faran els plans de l’hospital
L’Institut Català de la Salut (ICS) ha adjudicat la redacció del pla funcional i del pla d’espais per a la construcció del nou hospital de Tortosa, a la Unió Temporal d’Empreses (UTE) Enaltis, SL – Sulkin Marchissio per un import de 251.986,5 euros (IVA inclòs). Enaltis és una empresa amb seu a Girona dedicada a oferir serveis d’assessorament, consultoria i formació enfocats a la millora de processos, qualitat, estratègia i organització per a empreses i institucions en l’àmbit sanitari. Per la seua banda, Sulkin Marchissio és un despatx d’arquitectura de Barcelona amb més de 25 anys d’experiència especialitzat en l’àmbit sanitari, amb projectes tant a Barcelona com a l’estranger.
El pla funcional definirà el model d’atenció hospitalària i establirà les necessitats i el pla d’espais detallarà el disseny arquitectònic i funcional del nou hospital.